ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ταχ.Διευθ.: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, Μ. ΑΣΙΑΣ 75, 115 27 ΓΟΥΔΙ, Τηλ. 210-7462359-60/ Fax 210-7462359
Site:http://www.anthropology.med.uoa.gr, E-mail:anthropology-museum@med.uoa.gr
13-09-2018
Ενημερώνουμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που θα επιλέξουν το υποχρεωτικό κατ' επιλογήν μάθημα της Φυσικής Ανθρωπολογίας ότι οι διαλέξεις του μαθήματος θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και ώρα 14:00μμ- 16:00μμ, στην αίθουσα Σεμιναρίων του Ανθρωπολογικού Μουσείου (Ισόγειο κτιρίου 4). Στο κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα της Φυσικής Ανθρωπολογίας η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική, καθώς θα λαμβάνονται παρουσίες.
Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα περιηγηθούν αρχικά στην μόνιμη έκθεση του Ανθρωπολογικού Μουσείου και κατόπιν στην θεματική έκθεση.
ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η Μόνιμη Έκθεση του Ανθρωπολογικού Μουσείου εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 και περιλαμβάνει τα σύγχρονα δεδομένα της Εξέλιξης του Ανθρώπου.
Η θεματική διάταξη του Μουσείου αναπτύσσεται σύμφωνα με την αρχή της χρονικής διαδοχής περιλαμβάνοντας δύο βασικές ενότητες. Μια παλαιο-ανθρωπολογική ενότητα καλύπτει συνοπτικά τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξης του ανθρώπου στον πλανήτη γη, περιλαμβάνοντας και τα πιο σημαντικά παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα του γεωγραφικού μας χώρου. Μια δεύτερη ενότητα παρουσιάζει θέματα σχετικά με τη προϊστορική και ιστορική εξέλιξη του σύγχρονου ελλαδικού πληθυσμού.
Θεματική Έκθεση
Η θεματική Έκθεση του Ανθρωπολογικού Μουσείου, υπό τον τίτλο ‘Παλαιοανθρωπολογία της χερσονήσου της Μάνης – Ο Ταινάριος Άνθρωπος’, εγκαινιάσθηκε, τον Σεπτέμβριο του 1998 με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται τα σημαντικά παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα από το Απήδημα Λακωνίας.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤ’ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019 ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
1. Φυσική Ανθρωπολογία: Εισαγωγικές έννοιες και Ιστορία, Παλαιοανθρωπολογική έρευνα-μεθοδολογία (Μ. Κουλούκουσα, Κ. Μερδενισιάνος, Α. Πρωτόπαπα, Λ. Κωνσταντίνου)
2. Εξέλιξη ( Α. Πρωτόπαπα)
3. Συστηματική ταξινόμηση του Ανθρώπου ( Α. Πρωτόπαπα)
4. Εξελικτικοί χαρακτήρες πρωτευόντων (Α. Πρωτόπαπα)
5. Αυστραλοπίθηκοι - Πρώιμες μορφές του γένους Homo (Κ. Μερδενισιάνος)
6. Homo erectus και προ-Νεάντερταλ (Κ. Μερδενισιάνος)
7. Εξέλιξη του εγκεφάλου - Νεάντερνταλ (Κ. Μερδενισιάνος)
8. Homo sapiens και σύγχρονος άνθρωπος (Λ. Κωνσταντίνου)
9. Παλαιοανθρωπολογική έρευνα στην Ελλάδα - Ευρήματα του Ανθρωπολογικού Μουσείου από τον Ελλαδικό χώρο (Λ. Κωνσταντίνου)
10. Σκελετική Ανθρωπολογία – Παλαιοπαθολογία (Λ. Κωνσταντίνου)
11. Παλαιοϊστολογία - Εργαστηριακές Μελέτες στην Ανθρωπολογία – Οστεομετρία Ιατροδικαστική Ανθρωπολογία - Επιγενετικά χαρακτηριστικά (Λ. Κωνσταντίνου)
12. Παλαιοδημογραφία - Ηθολογία (Λ. Κωνσταντίνου)
13. Εισαγωγή στην πληθυσμιακή Ανθρωπολογία (Ν. Βλαχάδης)
Επίσης θα πραγματοποιηθούν μία ή δύο εργαστηριακές ασκήσεις με αντικείμενο τον προσδιορισμό του φύλου και της βιολογικής ηλικίας.