Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Α' Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών


 


Strict Standards: Declaration of AttachmentsControllerAttachments::display() should be compatible with JController::display($cachable = false, $urlparams = false) in C:\laragon\www\biotech\components\com_attachments\controllers\attachments.php on line 139

Μελέτη της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας

Η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό και είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στις δυτικές χώρες. Αυτή τη στιγμή, στην κλινική πρακτική, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην αναγνώριση και θεραπεία της «ένοχης» αθηρωματικής πλάκας, που είναι υπεύθυνη για την καρδιαγγειακή επιπλοκή. Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα έχει κατευθυνθεί προς τη μελέτη της ευάλωτης πλάκας (ΕΠ).

Στη Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας πραγματοποιείται έρευνα με στοχο την ακριβή αναγνώριση των ΕΠ και την έγκαιρη πρόβλεψη της ρήξης τους, καθώς και την κατανόηση των in-vivo παθοφυσιολογικών και αιμοδυναμικών μηχανισμών που οδηγούν στη δημιουργία, εξέλιξη και ρήξη της αθηρωματικής πλάκας. 

Στα πλαίσια αυτά διεξάγεται το ερευνητικού πρόγραμμα “i-plaque” με στόχο: (1) την in-vivo αναγνώριση των ΕΠ, πριν συμβεί η ρήξη, (2) τον καθορισμό των αιμοδυναμικών και αγγειακών παραμέτρων που προδιαθέτουν την αστάθεια της πλάκας και τη ρήξη της και (3) τον in-vivo καθορισμό των παθοφυσιολογικών και αιμοδυναμικών μηχανισμών που προκαλούν τη δημιουργία και εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας. 

Αναπτύσσονται και αξιολογούνται νεώτερες μέθοδοι που βασίζονται στην ενδοαγγειακή απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών μέσω ενδοαγγειακού υπερηχογραφήματος και "εικονικής-ιστολογίας".

atherosclerotic plaque